Bevallingshoudingen

Er zijn allerlei verschillende houdingen die je aan kunt nemen om te persen. Bij het kiezen van de houding die voor jou het meest geschikt is, moet je één ding in je achterhoofd houden: dè ideale pershouding bestaat niet. De geschiktheid van een houding hangt af van verschillende factoren, waaronder de ligging van je baby. Ook hier geldt: kies die houding waar jij je het prettigst bij voelt, tenzij wij je anders instrueren.

Veel vrouwen kiezen ervoor om liggend in bed te bevallen. Eigenlijk is dit een tegennatuurlijke houding. Als je ligt is je bekken iets kleiner en je hebt geen medewerking van de zwaartekracht. Uit onderzoek is gebleken dat het persen in zittende of staande houding vlotter verloopt. Dit komt omdat de zwaartekracht meewerkt en omdat het bekken net iets ruimer is als je zit of staat.

Hurkzit

Tijdens de wee zak je door je knieën en kantel je je bekken iets naar voren. Steun van je partner is hierbij noodzakelijk. Die kan b.v. op een stoel achter je gaan zitten, zodat je als je op je hurken gaat zitten met je armen op zijn benen kan steunen. Veel vrouwen kunnen niet zo goed op de hurken zitten en zeker niet als dat wat langer duurt. Buiten een wee kun je gewoon weer gaan staan en in het begin van het persen hoef je ook niet zo diep door de knieën te gaan. Pas als het hoofdje voor een klein stukje zichtbaar is, zak je zoveel mogelijk door je knieën en kantel je het bekken naar voren. Deze houding zorgt ervoor dat de bekken uitgang iets groter wordt.

Baarkruk

De vier verloskundigen hebben een baarkruk. Eigenlijk is dit dezelfde houding als de hurkzit, maar je hebt steun van de baarkruk. Als je wat langer moet persen (vooral bij een eerste kind) gaat de baarkruk op een gegeven moment ook ongemakkelijk zitten. De randen gaan zeer doen in je billen. Om dit te voorkomen is het handig om tussen de weeën door iedere keer even te staan. Als je dan wat wiebelt met je heupen, wordt je onderlichaam ook beter doorbloed waardoor je minder snel kramp krijgt.

De wc

De wc is een prima plek om te persen. De houding is heel natuurlijk en je geneert je minder omdat je gewend bent om daar te gaan zitten drukken. Bovendien kun je de ontlasting, die bijna altijd meekomt tijdens het persen, gelijk wegspoelen. Het overgrote deel van het persen kun je op de wc doen. Pas als het hoofdje bijna geboren wordt, moet je van de wc af, want de verloskundige heeft daar onvoldoende ruimte om de baby aan te pakken. De wc is vooral geschikt bij een eerste kind, bij een tweede of volgende gaat het persen vaak zo snel, dat er geen tijd is om van plek te veranderen en is het risico te groot dat de baby in de wc geboren wordt.

Op je knieën

Door op je knieën te zitten werkt de zwaartekracht ook mee. Belangrijk is dan wel dat je de billen laag houdt. Dus niet op handen en knieën gaan zitten. Deze houding kan heel goed in bed. Je partner gaat met zijn rug tegen het hoofdeind van het bed zitten met een kussen in zijn rug om zo lekker mogelijk te zitten. Jij gaat op je knieën met je gezicht naar hem toe zitten. Zo hou je contact met je partner en kan je tussendoor met je hoofd in zijn schoot rusten en lekker tegen hem aanhangen.

Liggend in bed

Vooral als je erg moe bent kan het fijn zijn om in bed te gaan liggen. Hoewel de zwaartekracht dan niet meewerkt, zijn er al miljoenen baby’s op deze manier geboren. In het begin van het persen is het beter om de voeten in bed te laten staan. Als je de benen helemaal naar je toetrekt, verklein je de bekkeningang iets en wordt het moeilijker voor de baby om dieper te komen. Pas als de baby flink is ingedaald is het zinvol om de benen helemaal naar je toe te trekken, hierdoor wordt de bekkenuitgang iets groter waardoor het hoofdje makkelijker geboren kan worden.

In bad

Als de pijn van de weeën te hevig wordt, zal bijna iedere verloskundige je adviseren om in een warm bad of, bij gebrek aan een bad, onder de douche te gaan. Het nut van warmte bij bestrijding van pijn is al eeuwen bekend. De warmte kan de pijn van de ontsluitingsweeën verzachten en het water geeft je een gevoel van gewichtsloosheid. Bevallen in bad (hieronder verstaan wij het geboren worden van de baby in bad) kan ook. Dit kan echter niet in een ‘gewoon’ ligbad. Je hebt hiervoor een speciaal bevalbad nodig. Er zijn verschillende vormen en maten bevalbaden die je kunt huren of kopen. Als je overweegt om een bad te huren, regel dit dan vroeg in de zwangerschap. Er is veel vraag naar deze baden en het aanbod is niet zo groot. In Oud-Beijerland kun je een bevalbad huren bij Annelies Vietje, telefoonnummer: 06-12690489. Behalve de ervaring van de verzachtende werking van het warme water, kan een bad tijdens de uitdrijving ook nuttig zijn. Je hebt de vrijheid om je in het water te bewegen in een houding die jij prettig vindt om te persen en je baby ‘landt’ in het zachte en warme water. Je kunt dan zelf je baby naar je toe bewegen en met het hoofdje boven water tillen. Als je overweegt in bad te willen bevallen, bespreek dit dan vooraf met ons. We kunnen de praktische regelzaken dan op tijd met je doornemen.