Prenatale controles

Wij controleren regelmatig het verloop van je zwangerschap. Ons schema van controles is aan het begin van je zwangerschap elke 5-6 weken. Na 20 weken zwangerschap komen de controles steeds korter op elkaar. Van elke vier weken, naar elke drie weken en later elke twee weken. Na 37 weken zwangerschap plannen we meestal iedere week een controle in. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kunnen er minder of meer controles worden afgesproken.

Tijdens de controle zal gevraagd worden naar hoe je je voelt, hoe je de zwangerschap beleeft en word je lichamelijk onderzocht. Je kunt uiteraard vragen stellen. Verder geven we informatie over diverse onderwerpen. Ook willen we je graag leren kennen en je zult van ons ook wel willen weten wie we zijn. Het is belangrijk dat je vertrouwen in ons hebt, zodat we, als je gaat bevallen, goed samen kunnen werken.

Bij elke controle kijken we naar de groei van je baarmoeder. Via de buik tasten we de baarmoeder met de handen af. Zo kan vastgesteld worden of je kind voldoende groeit. Vanaf de derde maand luisteren we naar de harttonen van je kind. In de laatste maanden van de zwangerschap onderzoeken we ook de ligging van je kind. In de laatste weken kunnen we voelen of het hoofd of eventueel de stuit (bij een stuitligging) van je kind indaalt in het bekken.

Standaard meten we bij iedere controle je bloeddruk, omdat je een verandering van je bloeddruk meestal zelf niet merkt. De bloeddruk wordt weergegeven in een bovendruk en een onderdruk (bijvoorbeeld 120/60mmHg). Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap kan geen kwaad, maar geeft soms vervelende klachten, zoals duizeligheid. Tegen het einde van de zwangerschap is het normaal dat de onderdruk wat hoger is. Een te hoge bloeddruk maakt vaak extra zorg voor moeder en kind noodzakelijk.

Ben je Rhesus-D-negatief of Rhesus-c-negatief dan nemen we nogmaals bloed af in week 27. Rond 30 weken controleren we bij alle zwangeren het bloed op bloedarmoede door middel van een vingerprik.

Gegevens delen met derden

In Nederland worden gegevens rond zwangerschap en geboorte verzameld. Als je deel neemt aan het standaard bloedonderzoek, betekent dat dat daarvoor je gegevens worden gebruikt. Ook als je deel neemt aan prenatale screening of diagnostiek worden je gegevens automatisch bewaard. Zie hiervoor ook de betreffende informatie op onze website. Ook werken de verloskundigen, huisartsen, gynaecologen en kinderartsen samen in de Perinatale Registratie Nederland (PRN). Hierin worden alle gegevens van verschillende zorgverleners verzameld om de kwaliteit van de hulpverlening te verbeteren. Deze registratie maakt ook wetenschappelijk onderzoek mogelijk en hiermee kan de medische kennis over zwangerschap en geboorte worden vergroot. We zullen je in de zwangerschap vragen of jouw gegevens ook mogen worden opgeslagen in de PRN-databank. Dit kan volledig of geanonimiseerd. Als je besluit, om welke reden dan ook, geen toestemming te geven, zal dit vanzelfsprekend geen enkele invloed hebben op onze kwaliteit van zorg.