Aangifte en huisarts

Binnen 3 werkdagen na de geboorte moet je baby aangegeven worden in de gemeente waar hij of zij is geboren. Is je baby in het ziekenhuis geboren, dan moet het in de gemeente van het ziekenhuis worden aangegeven.

Het aangeven kan in de gemeente Hoeksche Waard online of live. Kijk voor meer informatie op hun website: https://www.gemeentehw.nl/direct-regelen/zorg-welzijn/geboorte-aangifte/ . Op deze site lees je ook wat je nodig hebt om aangifte te doen.

Voor de gemeente Rotterdam vind je hier de informatie voor de aangifte: https://www.rotterdam.nl/loket/geboorteaangifte/.

Als je niet getrouwd bent/geen geregistreerd partnerschap hebt, is het belangrijk om (indien gewenst) als partner het kind te erkennen. Voor meer informatie: https://www.gemeentehw.nl/direct-regelen/levensgebeurtenissen/kind-erkennen-voor-na-de-geboorte. Tegenwoordig mag je kiezen welke achternaam de baby krijgt, die van vader of die van moeder. Voorwaarde is wel dat alle kinderen uit 1 gezin dezelfde achternaam krijgen.

Als jullie baby is geboren, wil de huisarts graag op de hoogte gebracht worden. Dit kan d.m.v. een telefoontje of door een geboortekaartje te sturen. Meestal komt hij of zij binnen een week langs.

(laatste update: 18-06-’21)