Zwanger

Je bent zwanger en dat is een hele bijzondere gebeurtenis, dus:

Van harte gefeliciteerd!

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je direct contact met ons opnemen. Je hoeft dus niet eerst te bellen met of langs te gaan bij de huisarts. Bel ons zo snel mogelijk na je positieve zwangerschapstest, zodat wij je voldoende mogelijkheden in onze agenda aan kunnen bieden voor de eerste afspraken.

Als je een regelmatige menstruatie cyclus hebt van 28 dagen, ben je als je ‘overtijd’ bent meestal zo’n 4 weken zwanger. Je bent dan zo’n 2 weken geleden bevrucht.

Bij 40 weken zwangerschap spreken we van je ‘uitgerekende datum’. Minder dan 5% van de vrouwen bevalt precies op die uitgerekende datum. Van 3 weken voor tot 2 weken na deze datum bevallen is heel normaal.

Wij bieden iedere zwangere een termijnecho aan, tussen de 10 en 12 weken, waarbij de uitgerekende datum definitief wordt vastgesteld. Ook overleggen we op het moment dat je je inschrijft met je of er een reden is om eerder al een echo te maken, een zogenaamde vitaliteitsecho. Deze vindt eventueel plaats rond de 8e week van de zwangerschap.

(laatste update: 31-08-’20)