De eerste dagen

De eerste 2 weken na de bevalling komen wij je regelmatig thuis controleren. Zwangerschap en de geboorte van een kind zijn ingrijpende gebeurtenissen. Je lichaam heeft tijd nodig zich daarvan te herstellen. Bijna iedere zwangere kijkt uit naar haar kraambed: Heerlijk! Bevalling achter de rug, je kindje in een wiegje naast je, jij goed verzorgd in bed; als een prinses. Laat het bezoek maar komen!!

Bezoek

Wij adviseren je om niet je hele kraamtijd vol te plannen met bezoek. De kraamtijd is met name bedoeld om kennis te maken met je kind, uit te rusten en je lichaam de tijd te geven om te herstellen van de bevalling. Houd er rekening mee dat baby’s geen besef van klokkijken hebben en alleen reageren op natuurlijke prikkels zoals honger, behoefte aan contact en pijn. Zelf heb je misschien hechtingen, stuwing, kraamtranen of ben je simpelweg moe van de bevalling. Het is lekker om de tijd te hebben voor je kind, jezelf en je partner. Ook is het fijn om alle ruimte te hebben om informatie te krijgen van je kraamverzorgende. Ons advies zou zijn om familie en directe vrienden uit te nodigen op tijdstippen die jou passen en verder kraambezoek uit te stellen tot een later tijdstip. Je kunt op het geboortekaartje zetten, wanneer je bezoek kunt ontvangen, bijvoorbeeld tussen 11 en 12 uur ‘s morgens en tussen 4 en 5 uur ‘s middags.

Rust

Onderschat niet hoeveel rust je voorlopig nog nodig hebt. Je hebt tijd nodig om te herstellen en je aan te passen aan de nieuwe situatie. Dit duurt enkele weken tot maanden. Het is normaal dat je, door veranderingen in je hormoonhuishouding en vermoeidheid, niet constant even blij en gelukkig bent. Je kunt je het ene moment blij voelen en het andere moment in huilen uitbarsten en het niet leuk meer vinden. Voel je je echt down, bespreek dit dan met ons.