Tips voor de vader

Verlof

Voor de bevalling heb je recht op calamiteitenverlof. Dit verlof is bij wet geregeld en geeft recht op vrij zolang nodig om bij de bevalling te zijn. Daarnaast heb je recht op vrij om de baby aan te geven, ook dit valt onder het calamiteitenverlof. Naast je calamiteitenverlof heb je ook nog recht op kraamverlof. Het gaat hier om 2 vrije dagen die je op kunt nemen in de eerste 4 weken na de geboorte van je kind.

Tijd voor elkaar
Als de baby na de geboorte een poosje lekker bij mama heeft gelegen en voldoende aan de borst heeft gedronken, is het tijd om met papa kennis te maken. Het prettigst voor de baby en jezelf is direct huid-huid contact. Leg de baby dus bloot op jouw blote borst. Om de baby goed warm te houden is het verstandig om iets om jullie beiden heen te wikkelen, bv. een grote handdoek of een ruim zittend overhemd aandoen. Duik lekker onder het dekbed dicht tegen je vrouw aan en geniet van de eerste momenten.

Als alles achter de rug is, het eventuele hechten is klaar en de baby is door de verloskundige nagekeken, dan is het heel fijn om even een kwartiertje met z’n drieen te zijn. Even alle gebeurtenissen op je laten inwerken en de emoties delen. Als de verloskundige of kraamverzorgende op de kamer blijft, dan mag je rustig vragen of jullie even een kwartiertje samen mogen zijn.

Om een innig contact met je baby op te bouwen is het goed om dagelijks een poosje met de baby op bed te gaan liggen. Leg de baby bloot op jouw blote borst en bedek jullie samen met het dekbed. Zo blijft de baby lekker warm. De baby kan scherp zien op een afstand van ongeveer 20 centimeter. Door hem zo dicht bij je te leggen, zal hij dus snel aan jouw gezicht wennen. Brabbel of praat veel met je baby. Als je in de baarmoeder al veel met hem gesproken hebt, zal hij je stem snel herkennen.

Rust En Bezoek
De eerste dagen na een geboorte zijn voor jou ook zeer vermoeiend, het is dan ook heel verstandig om samen met je vrouw een middagdutje te doen. Dit is niet alleen goed omdat je moe bent, maar het is ook heerlijk om een paar uurtjes samen te zijn. Vaak wordt je in de kraamdagen overlopen door bezoek, heel leuk en lief allemaal, maar je hebt dan amper tijd voor elkaar en voor elkaars emoties. Het gezamenlijke middagdutje kan je dan goed benutten door even bij elkaar in de armen te liggen en je even te uiten.

Wees alert op teveel bezoek ’s avonds. Er zijn mensen die denken dat ze gezellig tot laat in de avond kunnen blijven zitten. Sta dit niet toe. Jullie hebben beide je slaap hard nodig en voordat jullie kunnen gaan slapen ben je zo een uur verder. Laat het bezoek dus op tijd vertrekken, ook al is het nog zo gezellig. Je weet nooit wat de nacht weer gaat brengen, dus op tijd naar bed gaan is zeker geen overbodige luxe.

Als er veel onverwacht bezoek komt ’s avonds en jullie zijn het zat, trek dan de stekker uit de telefoon, doe de deurbel eraf en sluit de gordijnen. Je kunt een briefje op de deur hangen met de tekst: Wij zijn even moe en slapen al. Niemand zal je hier lelijk op aankijken.

Als De Kraamverzorgster Weg Is
Na de kraamdagen (8 dagen incl. dag van bevalling), staat je vrouw er ineens alleen voor. Aangezien er geen cursussen zijn voor goed ouderschap, staan de meeste vrouwen nog wat onwennig tegenover de verzorging en alles wat er bij een baby komt kijken. Bovendien is je vrouw na de kraamdagen nog lang niet de oude. Extra hulp en ondersteuning is dan van harte welkom. Vaak is de ‘ergste’ hoos van visite in de kraamdagen geweest en kunnen jullie beiden na de kraamdagen beginnen met het ‘echte’ wennen aan de baby en de nieuwe situatie. Kortom: het zal een zeer welkome verrassing zijn als je (ook) na de kraamdagen nog lekker een paar dagen thuis bent.