Tips voor de partner

Er zijn veel partners die denken dat het gek is om mee te gaan naar de controles bij de verloskundige. Niets is minder waar. Wij vinden het leuk, dat je meeleeft en voor jezelf is het heel plezierig om te zien wat er allemaal gebeurt bij ons. Vaak is het i.v.m. werk niet mogelijk om iedere controle mee te gaan, maar probeer de afspraken dan zo te regelen dat je een aantal keer mee kan.

Probeer in ieder geval de eerste controle mee te gaan. De eerste controle duurt ruim een half uur en het is een prima gelegenheid om kennis te maken met (1 van) ons.Als je vaker meegaat op controle, probeer dan alle verloskundigen in de maatschap een keer te zien.
De derde controle (rond 20 weken) is ook een wat uitgebreidere, als we dieper in gaan op jullie keus voor babyvoeding.
Vanaf ongeveer 30 weken kunnen we voelen hoe de baby in de buik ligt. Als je na de 30e week een keer meegaat op controle, dan kan je ons vragen of we jou ook kunnen laten voelen hoe de baby ligt.
Bij de controle rond 36 weken vertellen we jullie meer over de bevalling, zoals wanneer je moet bellen als de bevalling begint. Ook dit is een leuke en zinvolle controle om mee te gaan.

Al vroeg in de zwangerschap reageren baby’s op geluiden van buitenaf. Er is gebleken dat in de 23e week van de zwangerschap de baby al begint te reageren op allerlei geluiden. Je kunt de baby dus ook aan jouw stem laten wennen. Praat regelmatig tegen de baby in de buik, zodat hij na de geboorte je stem zal herkennen. Ook zal de baby vanaf ongeveer 23 weken gaan reageren als je je hand zachtjes op de buik legt. De kans is groot dat hij naar je hand toekomt en ertegen schopt. Als hij niet reageert, kan het zijn dat hij slaapt. Probeer het dan later nog eens.

Als je vrouw werkt, heeft ze altijd al een druk bestaan. Werken en daarnaast het huishouden is een behoorlijke belasting. Als je zwanger bent, kan deze belasting makkelijk teveel worden. Vroeger stopten vrouwen met werken als ze gingen trouwen en als ze dan zwanger raakten konden ze ‘s middags even gaan liggen en hun lichaam de rust geven die het nodig had. Tegenwoordig wil bijna iedere vrouw zo lang mogelijk doorwerken. Het wordt ook van haar verwacht, dat ze alles normaal kan blijven doen. Het gevolg is dat er allerlei pijnklachten kunnen ontstaan, die na een rustig weekend vaak een stuk minder zijn. Probeer je partner wat meer dan normaal te helpen. Doe bijvoorbeeld de boodschappen en laat haar als ze uit haar werk komt een half uurtje op de bank rusten, terwijl jij de aardappels schilt en de groenten schoonmaakt. Ook al heb je een hekel aan al die huishoudelijke rompslomp, probeer haar nu wat meer te helpen.

Vanaf ongeveer 30 weken kun je zelf naar het hartje luisteren. Het is dan belangrijk dat je weet waar de baby met zijn rug ligt. Op het schouderblad van de baby kan je het hartje het beste horen. Vaak voelt je vrouw de baby aan 1 kant schoppen, de rug ligt dan aan de andere kant en als de baby in hoofdligging ligt, dan is de beste plaats om te luisteren aan de rugkant van de baby, halverwege de navel en het schaamhaar bij je vrouw en dan een stukje naar de zijkant van de buik. Als je een toeter hebt, zet de toeter dan op de buik en druk hem iets aan met je oor. Hou de toeter niet vast met je handen want dat onderbreekt de doorgave van het geluid. Het lukt lang niet altijd om het hartje zelf te horen. Je maakt de beste kans als je luistert als je vrouw net op controle is geweest en zij je vertelt waar de verloskundige het hartje heeft gehoord.