Thuis of in het ziekenhuis

De meeste bevallingen vinden tussen de 37 en 42 weken plaats. Deze worden door de verloskundige begeleid, thuis of poliklinisch in het ziekenhuis. Als je zwangerschap normaal verloopt en er geen bijzonderheden zijn geweest bij je vorige bevallingen, kun je in principe kiezen waar je wilt bevallen. Bespreek met ons wat de mogelijkheden zijn. Tijdens de afspraak rond 36 weken praten we hier uitgebreid over. We zullen dan ingaan op al je vragen rondom de plaats van bevallen (thuis of in het ziekenhuis), je wensen voor tijdens de bevalling, de manieren van bevallen en wat je nodig hebt rondom de bevalling. Ook hoor je wat je van ons kan verwachten en wanneer je ons moet bellen. Wij begeleiden je door het proces van de bevalling en controleren de conditie van moeder en kind met assistentie van de kraamverzorgster.

Thuis

Als je zwangerschap zonder complicaties verloopt, is dat een goede reden om thuis te bevallen. De beste plaats om te bevallen is de plek waar je jezelf en je partner het prettigst en vertrouwd voelen en dat is meestal thuis. In je eigen huis en omgeving voel je je vaak het meest veilig en vertrouwd en kun je makkelijker verschillende houdingen en manieren vinden om je weeën op te vangen. Een veilige en vertrouwde omgeving zorgt voor meer ontspanning en kan op deze manier bijdragen aan een goed verloop van je bevalling.

Poliklinisch in het ziekenhuis

Je kan ook poliklinisch bevallen. Dit is bevallen in het ziekenhuis op eigen verzoek met assistentie van de verpleegkundige van het ziekenhuis. Je gaat dan binnen 24 uur weer naar huis. Houdt bij een poliklinische bevalling rekening met een eigen bijdrage, die afhankelijk van je aanvullende verzekering, al dan niet vergoed wordt.

Zowel thuis als poliklinisch beval je onder begeleiding van ons. De keuze over de plaats van bevallen kun je tot aan het moment van de bevalling open laten.

In het ziekenhuis op medische indicatie

Als er complicaties ontstaan tijdens je zwangerschap of tijdens je bevalling, moet je in het ziekenhuis bevallen onder leiding van de gynaecoloog. We besluiten dan je bevalling over te dragen aan de gynaecoloog. Dit betekent dat we in sommige gevallen verder niet bij je bevalling aanwezig zijn.