Thuis of in het ziekenhuis

De meeste bevallingen vinden tussen de 37 en 42 weken plaats. Tijdens de afspraak rond 34 weken praten we uitgebreid over de bevalling. We zullen dan ingaan op al je/jullie vragen rondom de plaats van bevallen (thuis of in het ziekenhuis), je/jullie wensen voor tijdens de bevalling, de manieren van bevallen en wat je nodig hebt rondom de bevalling. Ook hoor je wat je van ons kan verwachten en bespreken we wanneer te bellen. Wij begeleiden je/jullie door het proces van de bevalling en controleren de conditie van moeder en kind met assistentie van de kraamverzorgster.

Thuis bevallen

In Nederland heb je de mogelijkheid om thuis in je eigen vertrouwde omgeving te bevallen. Nederlandse verloskundigen zijn uniek in hun soort omdat ze hier speciaal voor opgeleid zijn (in tegenstelling tot veel andere landen). Het is bewezen dat een thuisbevalling even veilig is als een poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Bovendien wijst recent onderzoek uit dat bij een thuisbevalling de kans op een natuurlijke bevalling groter is, dat er thuis minder infecties voorkomen en dat de kans op een nabloeding kleiner is. Ook de kans op (onnodige) medische ingrepen is kleiner. Wanneer je thuis bevalt, bepaal je zelf wie er bij jouw bevalling aanwezig is en wat de sfeer in huis is. Wanneer de baby geboren is, zorgt de verloskundige er samen met de kraamverzorgster voor dat alles wordt opgeruimd, dat je bed wordt verschoond en dat jouw baby en jij worden verzorgd. Hierna kun je samen bijkomen en genieten van de baby in je eigen vertrouwde slaapkamer. Vaak is de kraamverzorgster die bij de bevalling is ook diegene die je in de kraamweek verzorgt; jullie kennen elkaar dan al een beetje.

Thuis bevallen komt met verschillende voor- en nadelen. We hebben een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • > Je bevalt in je eigen, vertrouwde omgeving.
  • > Je bepaalt zelf wie er bij de bevalling aanwezig zijn.
  • > Wanneer je thuis bevalt, kun je makkelijker zelf de regie behouden.
  • > Je hoeft niet met weeën te reizen.
  • > Ook na de bevalling hoef je niet meer te reizen.
  • > Na de bevalling kun je in je eigen bed bijkomen.
  • > Er is minder kans op infecties in je eigen omgeving.
  • > Bij een thuisbevalling heb je meer kans op een natuurlijke bevalling zonder medische ingrepen.

Argumenten tegen een thuisbevalling kunnen zijn:

Natuurlijk kan het voorkomen dat er onverhoopt tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaat en dat we samen besluiten om naar het ziekenhuis te verplaatsen. In meer dan 95% van de gevallen waarbij er bij een thuisbevalling toch een verplaatsing naar het ziekenhuis plaatsvindt, is er geen sprake van spoed. Je kunt dan rustig met je eigen vervoer naar het ziekenhuis rijden. In minder dan 5% van de gevallen betreft het wel een spoedsituatie. Wij zullen dan een ambulance inzetten om jullie naar het ziekenhuis te vervoeren. Alle verloskundigen in Nederland zijn zo opgeleid dat ze probleemsituaties vroegtijdig kunnen signaleren en dat ze adequaat kunnen handelen in spoedgevallen. Wij hebben dan ook altijd een noodkoffer bij ons met daarin de benodigde materialen om in dit soort gevallen de eerste noodhulp te verlenen. Het is dan in veel gevallen mogelijk dat de verloskundige bij je blijft wanneer jij dat wilt.

Poliklinisch bevallen (ziekenhuis)

Je kunt met ons poliklinisch bevallen in het Ikazia ziekenhuis of het Maasstad ziekenhuis. De poliklinische kamers zijn speciaal ingericht voor gezonde zwangere vrouwen en de natuurlijke bevalling en beschikken tevens over alle benodigde faciliteiten. Zowel thuis als op de verloskamers in beide ziekenhuizen kun je ook in bad bevallen. Als de bevalling begint, wachten we de eerste periode van de ontsluiting thuis af. Gezamenlijk bepalen we wanneer het fijn is om, indien jij dit wenst, richting het ziekenhuis te gaan. Je vangt dus een deel van de ontsluitingsweeën thuis op. De bevalling zal worden begeleid door jouw eigen verloskundige en wordt geassisteerd door een kraamverzorgster of een kraamverpleegkundige van het ziekenhuis.

Aan thuis bevallen zitten naast voordelen ook verschillende nadelen. Hoe belangrijk jij deze zaken vindt, is voor iedereen natuurlijk persoonlijk. De voordelen van een poliklinische bevalling in het ziekenhuis zetten we hier voor je op een rijtje:

  • > Bevallen in het ziekenhuis kan een veiliger gevoel geven.
  • > In het geval van nood hoef je je niet meer te verplaatsen.

Argumenten tegen een bevalling in het ziekenhuis kunnen zijn:

  • > Je moet met weeën in de auto.
  • > Jullie hebben minder privacy.
  • > Je hebt meer kans dat je wordt overgedragen aan de gynaecoloog.
  • > De kans dat er een (onnodige) medische ingreep wordt ingezet is groter zonder dat deze de gezondheid van jou of je kindje verbeterd.
  • > Je hebt mogelijk te maken met de wisseling van de dienst van de kraamverzorgster en dus nieuwe gezichten aan je zijde.
  • > De kosten voor een poliklinische bevalling worden niet altijd volledig vergoed door je zorgverzekering.

Wil je samen met ons bekijken wat de fijnste locatie is voor jouw bevalling? Wij geven je graag meer informatie.

In het ziekenhuis op medische indicatie

Als er complicaties ontstaan tijdens je zwangerschap of tijdens je bevalling, kan het advies volgen om in het ziekenhuis te bevallen onder leiding van de gynaecoloog. We dragen de zorg voor jou over aan de gynaecoloog. Dit betekent dat we in sommige gevallen verder niet bij je bevalling aanwezig zijn. Wil je dit wel graag? Bespreek het met ons!

(laatste update: 16-03-’24)