Tips voor de partner

Uit onderzoek is meermalen gebleken hoe belangrijk de ondersteunende rol is van de partner voor het welslagen van borstvoeding.

De beste voorbereiding op het begeleiden van je partner bij het geven van borstvoeding is goede informatie; lees de informatie mee.

Belangrijkste steun is: het normaal vinden om borstvoeding te geven.

Borstvoeding is niet iets wat altijd vanzelf gaat; moeder en kind hebben tijd nodig om dit proces onder de knie te krijgen.

De eerste dagen kan het nodig zijn om te helpen met aanleggen. Je partner kan niet alles overzien en komt misschien handen te kort. Hierin heb jij een paar ogen en handen extra.

Kijk hoe de kraamverzorgster hulp biedt; jij kan het overnemen als zij weg is.

Voel je niet aan de zijlijn staan; jij kan zoveel meer betekenen: je baby wassen, knuffelen, aankleden, verschonen, spelen, troosten, met je meedragen (in een draagdoek) en je partner de eerste dagen helpen met de voedingen.

Wil je extra contact met je kindje, leg je pasgeboren zoontje of dochtertje dan eens met enkel een luier aan op je blote huid tegen je hart aan. De combinatie van het ritme van je hartslag, de deining van je borstkas bij het ademen, het geluid van je stem en jouw specifieke geur laten jou en je baby kennismaken met het unieke gevoel van dicht bij elkaar zijn. Dit is vergelijkbaar met het gevoel wat je partner krijgt bij het voeden.

Praktische hulp en steun: een glas drinken geven tijdens het voeden, de luier vooraf of tussendoor verschonen, de baby comfortabel bij je partner neerleggen en zorgdragen voor rust en ruimte voor je partner.

Als je op de hoogte bent en een positieve houding hebt ten aanzien van borstvoeding, kan je je partner helpen als ze zich zorgen maakt of moeilijkheden heeft. Help haar bij een dipje door mee te zoeken naar een oplossing; op internet staan veel bruikbare tips.

Als de borstvoeding goed op gang is, kan je partner moedermelk afkolven, zodat jij dit met een flesje kunt geven, als je dit wilt.

Seks en borstvoeding: de hormonen die bij borstvoeding vrijkomen spelen ook een rol bij het vrijen; hierdoor kan bij het liefkozen van de borsten of tijdens een orgasme de melk toeschieten; dit is normaal en is meestal zo weer over. Daarnaast kan de veranderde hormoonspiegel vaginale droogte tot gevolg hebben; een glijmiddel kan (tijdelijk) dit probleem oplossen.

Het geven van borstvoeding is geen belemmering om de deur uit te gaan. Veel openbare gelegenheden bieden de mogelijkheid om te voeden (of te kolven). Informeer hiernaar of zoek het op: www.voedenkanhier.nl. [klik hier]

Bedenk:

borstvoeding is gewoon het beste voor je kind!