Belinstructies bevalling

We vinden het prettig om op tijd gebeld te worden bij de bevalling, zodat we je goed kunnen begeleiden. Bel direct naar ons mobiele nummer: 06-25088029. Dit is het nummer van de dienstdoende verloskundige. Je kunt op elk tijdstip van de dag telefonisch contact opnemen met de dienstdoende verloskundige, dus ook midden in de nacht. We willen benadrukken dat je niet bang hoeft te zijn ‘voor niks’ te bellen: we willen er voor jullie zijn voor hulp, advies en ondersteuning. Tijdens een bezoek of aan de telefoon kunnen we beoordelen in hoeverre de bevalling begonnen is en hoe de bevalling vordert. Ook kunnen we samen kijken welke begeleiding je op dat moment wenst of nodig hebt. Bel ons dus als je denkt dat de bevalling begonnen is. Hieronder een aantal belinstructies:

  • > Bel bij krachtige, regelmatige weeën. Weeën zijn pijnlijke, harde buiken die toenemen in kracht en frequentie en regelmatig komen. Als jij of je partner gaat timen, meet dan steeds van het begin van elke wee tot het begin van de volgende wee, dus niet de tijd tussen de weeën. Bel ons als jij dit fijn vindt, maar in elk geval als je weeën elke 5 minuten komen en 1 minuut duren.
  • > Wanneer de vliezen breken, merk je dat doorgaans direct, doordat je vruchtwater verliest. Het moment van bellen hangt af van een aantal dingen. Bel ons direct als:
    • het water groen/bruin is (vang het evt. een paar minuten op in een kraamverband om de kleur te kunnen zien);
    • je tijdens je laatste controle bij ons te horen hebt gekregen dat het hoofdje niet is ingedaald. Blijf/ga in dit geval ook op je rug liggen!
  • > Als het vruchtwater helder van kleur is (soms ziet het wat roze doordat er een beetje bloed bij zit) en je hebt van ons te horen gekregen dat het hoofdje ingedaald is, mag je met bellen wachten tot je weeën hebt. Wel horen we het overdag graag van je binnen 6 uur. Breken de vliezen ’s avonds laat of midden in de nacht en je hebt nog geen weeën, dan mag je afwachten tot de volgende ochtend.
  • > Bel bij helderrood bloedverlies, zoveel als bij een menstruatie of meer. Iets bloedverlies of bloederig slijmverlies tijdens de bevalling is normaal, hier hoef je niet van te schrikken. Is er echter veel, helderrood bloedverlies, dan moet je ons direct waarschuwen.
  • > Het verliezen van je slijmprop is geen teken dat de bevalling gaat beginnen.
  • > Bij ongerustheid of twijfel mag je natuurlijk altijd bellen!

Geen gehoor?

Krijg je ons niet direct te pakken? Geen paniek. Dit betekent meestal dat we net even druk zijn en geen hand vrij hebben om op te nemen. Je kunt na 5 tot 10 minuten nogmaals dit nummer bellen, waarschijnlijk hebben wij je dan in de tussentijd al teruggebeld.
Krijg je geen contact na meerdere keren proberen, probeer het dan overdag via ons vaste nummer: 0186-615541.
Indien echt geen contact en spoed, bel: 06-21260750.
Wanneer dit allemaal niet lukt en je hebt dringend medische zorg nodig, dan kun je als laatste naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaan. Neem dan altijd je envelop met medische gegevens van je zwangerschap mee.

 

(laatste update: 31-08-’20)