Afkolven van moedermelk

Als je baby te veel afvalt of niet wil drinken, is het belangrijk om hem extra melk te geven. Volgens Unicef is dan de eerste keus moedermelk van de eigen moeder. De tweede keus is moedermelk van een (betrouwbare) vriendin of familielid: dit wordt in de praktijk weinig gedaan, omdat er voorzichtig met lichaamssappen van anderen moet worden omgegaan. De derde keus is kunstmatige zuigelingenvoeding, het liefst hypoallergeen. Geef dit alleen in overleg met de verloskundige.

Wanneer kolven

Het kan gebeuren dat jij en je baby door omstandigheden van elkaar gescheiden zijn, bijvoorbeeld als je baby te vroeg geboren is of ziek is en opgenomen moet worden op de kinderafdeling. Het is dan belangrijk dat je begint met kolven zodra de situatie dit toelaat. Juist als een baby ziek is, kan hij niet zonder moedermelk. Gelukkig kan een moeder in dit soort situaties vaak worden opgenomen op de kraamafdeling, zodat ze dicht bij haar baby is.

Het kolven moet gebeuren op de tijden dat je normaal gesproken je baby de borst zou geven. Dit komt neer op ongeveer acht keer per dag. Wanneer dit te belastend voor je is, probeer dan in ieder geval zo vaak mogelijk te kolven. Vaak en kort kolven heeft meer effect op de melkproductie dan minder vaak en langer.

Hoe kolven

Een kolf is een apparaat dat de melk uit de borst zuigt. Je hebt mechanische (handkolf) of elektrische kolven. Er zijn verschillende merken in de handel. De kraamverzorgende of lactatiekundige kan je indien nodig hier alles over vertellen. Ook op internet kun je veel informatie over de verschillende soorten kolven vinden. Kolven met een dubbele kolfset gaat veel sneller en levert meer melk op dan kolven met een enkel systeem. Via de praktijk verhuren wij de Medela Symphony electrische, dubbele kolf. Ook verkopen we enkele losse bijbehorende Medela producten. De voorwaarden.

Je kunt de melk ook met je hand uit de borst masseren. Dit kan gedurende de eerste dagen handig zijn als er dikke colostrum uit de borst komt. De druppels melk kunnen worden opgevangen met een lepeltje en aan je baby worden gegeven. Sommige vrouwen kolven altijd met de hand. De één vindt dit ideaal, de ander juist niet. Kolven met de hand is ook geschikt als de melkproductie al op gang is gekomen. Zorg voor schone en warme handen en een rustige omgeving en houd je baby in de buurt.

Techniek kolven met de hand:

wrijf met je vingers niet over de huid, maar masseer de weefsels onder de huid

• leg je duim en vinger(s) tegenover elkaar aan weerszijden van de tepel, ongeveer 2,5 cm achter de aanzet van de tepel

• duw met duim en vinger(s) de huid over de onderliggende weefsels in de richting van de borstkas

• duw duim en wijsvinger naar elkaar toe

• duw met duim en vinger over de melkkanalen in de richting van de tepel

• herhaal dit enkele malen en verplaats dan duim en vinger(s) wat naar links of rechts rondom de tepel, zodat alle melkklierlobben aan bod komen.

Let op:

• in principe mag kolven met de hand geen pijn doen

• knijp of trek niet en laat je vingers niet over de huid glijden

• doe het drinkritme van je baby na

Na het kolven

De eerste dagen, als je nog weinig melk hebt, kun je de afgekolfde melk met een theelepel aan je baby geven. Als je meer melk aan je baby moet geven, kun je de melk met een voedingsspuitje toedienen, terwijl je baby op de vinger van jou of je partner zuigt (vingervoeden). De kraamverzorgende zal je leren hoe je dit moet doen en je hierbij helpen. Vingervoeden heeft onze voorkeur ten opzichte van het geven van de melk met een flesje. Je kan de melk ook met een cupje of een borrelglaasje aan je baby geven. Je baby lebbert als het ware de melk uit het cupje. Het is van belang om zo min mogelijk methodes door elkaar heen te gebruiken.

Je mag verse afgekolfde moedermelk 10 uur buiten de koelkast bewaren. In de koelkast blijft het 5 dagen goed en in een goede vriezer een half jaar. Verwarmde moedermelk blijft een uur goed. Verwarm het nooit een tweede keer. Ontdooide moedermelk kan je nog een dag in de koelkast bewaren.