Na de geboorte

Als je baby geboren is, wordt hij op de buik van de moeder gelegd, afgedroogd en toegedekt. Dat eerste huid-op-huidcontact geeft geborgenheid en veiligheid. Je baby ruikt de huid van zijn moeder. Hij wordt lekker warm gehouden, omdat zijn moeder extra warmte uitstraalt na de geboorte. Je baby kijkt in het rond en langzaamaan laat hij weten dat hij wil drinken aan de borst. Dat doet hij door met zijn tong te likken, geluidjes te maken, met zijn mondje zoekbewegingen te maken en te happen. Het is natuurlijk en belangrijk om dat rustig te bekijken en je baby zijn gang te laten gaan. Soms heeft je baby binnen tien minuten de borst te pakken, soms na een uur.

Hij kan het zelf! De zuigreflex van je baby is heel sterk binnen een uur na de geboorte. Hij is dan wakker en alert. Als je baby de kans krijgt, zal hij zelf aan de borst gaan zuigen. Hij kan dit na de geboorte goed leren en deze geleerde techniek wordt in de hersentjes opgeslagen. Dit proces mag niet worden verstoord. Daarom zullen we je baby in principe niet van de buik halen, voordat hij gedronken heeft aan de borst. Als je baby eenmaal heeft gedronken, zal hij de volgende keer als hij weer wil drinken precies weten hoe hij aan de borst moet drinken.

Na een bevalling in het ziekenhuis

Als je een medische indicatie hebt, of er treden complicaties op tijdens de bevalling wordt je baby in het ziekenhuis geboren onder leiding van de gynaecoloog. Er zullen dan meer medische controles en handelingen plaatsvinden tijdens en na de bevalling. Daardoor kan er meer onrust zijn dan bij een ongecompliceerde bevalling als je baby wil drinken aan de borst. Juist dan is het belangrijk dat je baby mag drinken wanneer hij dat zelf aangeeft. Zeg dat het jullie wens is dat jullie baby de mogelijkheid krijgt om binnen een uur aan de borst te drinken. Zorg dat je als ouders direct hulp vraagt als dat nodig is. Moet je baby naar de couveuse, vraag dan meteen om een kolf om de melkproductie op tijd op gang te brengen.