Echo’s

Iedere zwangere krijgt in het eerste trimester van de zwangerschap een echo aangeboden om de zwangerschapstermijn, en daarmee de uitgerekende datum, te bepalen. Dit wordt ook wel de termijnecho genoemd. De beste meting krijg je rond 11 weken van je zwangerschap. Bovendien kun je je kindje dan al, in mini-formaat, bekijken. Er zal je worden gevraagd of je het wilt weten, als de echografiste iets afwijkends ziet tijdens de echo.

Als je telefonisch contact met ons opneemt om je in te schrijven, zullen we je ook de mogelijkheid bieden voor een vitaliteitsecho. Dit is een echo die plaatsvindt tussen 7 en 8 weken zwangerschap. Hierbij wordt gekeken of er één of meer vruchtjes zijn, of het vruchtje in de baarmoeder zit en of het hartje van het vruchtje klopt. Meestal is dit een inwendige, vaginale echo. Je kunt zelf kiezen of je deze vroege echo extra wilt.

Ook wordt alle zwangeren een Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) rond 20 weken aangeboden. Hiermee kan een groot deel van ernstige aangeboren afwijkingen worden opgespoord of uitgesloten.

Van echoscopie is nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat het schadelijke effecten heeft. De echo’s worden uitgevoerd door een echoscopiste van het SHL Diagnostisch Centrum in de Nobelstraat 72 te Oud-Beijerland. Op vrijdag werkt in principe Sabrina Grinwis of Mirjam Wijnmaalen daar voor de basisecho’s, zoals de vitaliteitsecho en de termijnecho. Zo kun je alvast een bekend gezicht zien. Als je dit fijn vindt, geef dit dan aan bij het maken van de afspraak voor je echo.

Voor alle duidelijkheid: een ‘normale’ uitslag is geen garantie voor een gezond kind. Een echoscopie is een momentopname en heeft zijn beperkingen. Het resultaat is mede afhankelijk van de apparatuur, de ervaring van de echoscopist, de ligging van kind en placenta en tevens van de dikte van de buikwand van de zwangere. Het is belangrijk te beseffen dat echoscopisch onderzoek lang niet alle afwijkingen kan opsporen en dat soms ook afwijkingen vermoed worden die later niet aanwezig blijken te zijn. Het is goed om voor jezelf af te wegen wat je wilt als er iets gevonden wordt en hoever je wilt gaan [zie zwangerschap > prenatale screening]

Soms wordt een extra echo gedaan. Redenen hiervoor zijn onder andere:

– Bloedverlies aan het begin van je zwangerschap

– Twijfel over de groei en grootte van je kind

– Bloedverlies in de tweede helft van je zwangerschap

– Twijfel over de ligging van je kind

– Bepalen van de ligging van de placenta

De 30-weken echo, is ondanks wisselende aandacht in de media, nog geen vaste indicatie in de zwangerschap en wordt zonder medische reden niet vergoed door je zorgverzekeraar.