Echo’s

Iedere zwangere krijgt in het eerste trimester van de zwangerschap een echo aangeboden om de zwangerschapstermijn, en daarmee de uitgerekende datum, te bepalen. Dit heet ook wel de termijnecho. De beste meting krijg je rond 11 weken van je zwangerschap. Bovendien kun je je kindje dan al, in mini-formaat, bekijken. Er zal je worden gevraagd of je het wilt weten, als de echoscopie iets afwijkends ziet tijdens de echo.

Als je contact met ons opneemt om je in te schrijven, zullen we je ook de mogelijkheid bieden voor een vitaliteitsecho. Dit is een echo die plaatsvindt tussen 7 en 8 weken zwangerschap. Hierbij kijken we of er één of meer vruchtjes zijn, of het vruchtje in de baarmoeder zit en of het hartje van het vruchtje klopt. Het kan zijn dat het nodig is om een inwendige, vaginale echo te maken om goed beeld te krijgen. Je kunt zelf kiezen of je deze vroege echo extra wilt.

Ook wordt alle zwangeren een Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) rond 13 en 20 weken aangeboden. Hiermee kan een groot deel van ernstige aangeboren afwijkingen worden opgespoord of uitgesloten.

Het is goed om je te realiseren dat (echoscopische) onderzoeken nooit verplicht zijn.

Van echoscopie is nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat het schadelijke effecten heeft. De echo’s worden uitgevoerd op onze eigen spreekuurlocatie bij LEIN, waar we een extra spreekuurkamer hebben voor de echo’s. Op dinsdag en vrijdag worden de echo’s verricht door onze verloskundigen Sabrina of Mirjam; dit betreft dan de basisecho’s, zoals de vitaliteitsecho en de termijnecho. Zo kun je alvast een bekend gezicht zien. Op maandagmiddag en donderdagochtend is onze vaste echoscopiste Talitha aanwezig, zij verricht naast de basisecho’s ook de structurele echoscopische onderzoeken.

Voor alle duidelijkheid: een ‘normale’ uitslag is geen garantie voor een gezond kind. Een echoscopie is een momentopname en heeft zijn beperkingen. Het resultaat is mede afhankelijk van de apparatuur, de ervaring van de echoscopist, de ligging van kind en placenta en tevens van de dikte van de buikwand van de zwangere. Het is belangrijk te beseffen dat echoscopisch onderzoek lang niet alle afwijkingen kan opsporen en dat soms ook afwijkingen vermoed worden die later niet aanwezig blijken te zijn. Het is goed om voor jezelf af te wegen wat je wilt als er iets gevonden wordt en hoever je wilt gaan [zie zwangerschap > prenatale screening]

Soms maken we een extra echo, redenen hiervoor zijn onder andere:

– Bloedverlies aan het begin van je zwangerschap

– Twijfel over de groei en grootte van je kind

– Bloedverlies in de tweede helft van je zwangerschap

– Twijfel over de ligging van je kind

– Bepalen van de ligging van de placenta

De 30-weken echo, is ondanks wisselende aandacht in de media, nog geen vaste indicatie in de zwangerschap en wordt zonder medische reden niet vergoed door je zorgverzekeraar.

 

(laatste update: 16-03-’24)