Bloedverlies

Eén op de vijf vrouwen verliest bloed in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld innesteling van het vruchtje in de baarmoeder of een wondje op de baarmoedermond. Dit kan vervelend zijn, maar het is niet gevaarlijk voor de zwangerschap. In ongeveer de helft van de gevallen is er sprake van een miskraam. Het bloeden wordt erger en je krijgt buikkrampen. Het lichaam stoot het vruchtje af, wat aanvoelt als een heftige ongesteldheid. Een miskraam is vaak verdrietig of verwarrend, maar je kunt niets doen om het te voorkomen. Neem contact op met een van ons, als je je ongerust maakt of als je vaginaal bloed verliest. Echoscopisch onderzoek kan soms duidelijk maken of de zwangerschap nog intact is. Afhankelijk van hoe ver je zwanger bent, is dit op een echo te zien. Meestal heeft een echo voor de 6e week nog geen zin.

Het verloop van een miskraam

Soms komt een miskraam spontaan op gang. De mogelijke eerste tekenen van een spontane miskraam zijn bloedverlies (soms gepaard gaand met stolsels) en/of menstruatie-achtige krampen. Het bloedverlies en de krampen zullen aanhouden tot het vruchtje uit de baarmoeder is. Afhankelijk van hoever je zwangerschap zich heeft ontwikkeld kun je mogelijk wat herkennen in het bloed en de stolsels die je verliest. Bedenk dat het vruchtje zich misschien minder ver ontwikkeld heeft, als dat je zwangerschapsduur doet vermoeden. Soms is het vruchtzakje te zien als een met vocht gevuld blaasje met een vliezig omhulsel dat met roze vlokken is bekleed. Voor de 7 weken is het vruchtje kleiner dan 1 cm en meestal niet te herkennen. Tussen 8 en 9 weken is het vruchtje herkenbaar als mini-mensje. Vanaf 10 weken is het vruchtje ongeveer 3 cm en vaker herkenbaar als zodanig.

Soms weet je nog niet dat het vruchtje in je buik is overleden. Dan kom je er achter bij de eerste echo. Het hartje van de baby klopt dan niet, en soms is de baby niet eens waar te nemen en ziet men enkel een lege vruchtzak. Er zijn dan verschillende mogelijkheden. Afwachten tot de miskraam op natuurlijke wijze op gang komt is de meest gebruikelijke. Ook kan je ervoor kiezen om met behulp van medicijnen de uitstoting van het vruchtje op te wekken of een curettage te laten doen door de gynaecoloog in het ziekenhuis.

Hoe verdrietig een miskraam ook kan zijn, wij staan graag voor je klaar. Bel ons als je bloed verliest, hevige buikpijn hebt, twijfelt of je een miskraam doormaakt of andere vragen hebt. Je mag ons hiervoor direct op ons mobiele nummer bellen: 06-25088029.

(laatste update: 18-10-’22)