Zwangerschapsklachten

Het hebben van klachten kan bij iedere vrouw en bij elke zwangerschap anders zijn. Iedere vrouw ervaart de zwangerschap anders. In dit onderdeel staan een aantal veel voorkomende klachten beschreven en krijg je een aantal tips.

Moeheid

Vooral in de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je (extreem) moe zijn. Veel vrouwen hebben dan meer behoefte aan slaap. Dat komt door de hormonale veranderingen; je lichaam heeft veel energie nodig voor de jonge zwangerschap. Bijna nooit is bloedarmoede de oorzaak. Het bloedonderzoek kan dit aantonen.

Misselijkheid

In de eerste drie tot vier maanden van je zwangerschap kun je last hebben van (ochtend)misselijkheid en overgeven. Je lichaam moet dan wennen aan de verandering in de hormoonhuishouding. Niet eten maakt het meestal erger. Begin daarom met een licht ontbijt (evt. al voor het opstaan), en probeer daarna het eten over kleine, lichte maaltijden te verdelen. Het is beter om 6 halve maaltijden te gebruiken, dan 3 hele maaltijden. Je merkt zelf welke voeding je het beste verdraagt. Blijf in elk geval goed drinken.

Brandend maagzuur

Sommige vrouwen krijgen last van brandend maagzuur. Zeker de laatste drie maanden van de zwangerschap is de baarmoeder zo groot, dat hij tegen de maag drukt. Hierdoor kan er maagzuur uit de maag omhoog komen in de slokdarm. Dit geeft een vervelend, branderig gevoel tot diep in de keel. Om hiervan minder last te hebben is het goed je voeding in kleinere porties over de dag te verdelen en vooral rustig te eten en goed te kauwen. Voedingsmiddelen zoals koffie, sinaasappelsap, koolzuurhoudende dranken, pepermunt, koolsoorten en vetrijk voedsel kunnen de klachten verergeren. Je zult zelf moeten ervaren wat je beter niet kunt eten. Als je er teveel last van hebt, kun je er medicijnen voor gebruiken. Deze zijn bij drogist of apotheek verkrijgbaar. Controleer altijd eerst of je het medicijn tijdens de zwangerschap mag gebruiken. Heb je vooral ’s nachts veel last, zorg dan dat je hoofd iets hoger ligt door een extra kussen te nemen of je hoofdeinde van het bed hoger te zetten. Probeer met een glas lauwe melk of een paar eetlepels vanillevla voor het slapen gaan de klachten te verminderen.

Bloedarmoede

Tijdens je zwangerschap heb je meer kans om bloedarmoede te ontwikkelen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om regelmatig groene bladgroente te eten en dagelijks tweemaal fruit te eten. Citrusvruchten zoals sinaasappelen, mandarijnen en citroenen helpen de opname van ijzer te vergroten, terwijl melk of thee bij de maaltijd de opname verkleinen. Vlees, vis, volkorenproducten en peulvruchten bevatten veel ijzer.

Verstopping

Tijdens je zwangerschap werken je darmen wat trager. Daardoor kan je ontlasting minder vaak komen en kan deze ook harder zijn. Het gebruik van ijzertabletten kan dit versterken. Gebruik zo min mogelijk geroosterde etenswaren en ook lang getrokken thee, rode wijn en witbrood kunnen obstipatie veroorzaken. Vezelrijke voeding (rauwkost, fruit, roggebrood en andere volkoren producten) en zure melkprodcuten, eventueel met toevoeging van zemelen of gebroken lijnzaad, kunnen helpen. Ook een kiwi voor het naar bed gaan kan een oplossing zijn. Zorg dat je daarbij ongeveer twee liter per dag drinkt. Verder is lichamelijke activiteit belangrijk voor de stoelgang. Zorg dus dat je dagelijks voldoende lichaamsbeweging hebt.

Aambeien

Tijdens je zwangerschap komen aambeien vaker voor. Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaten bij je anus. Aambeien kunnen jeuken en pijn doen. Persen kan de klachten verergeren. Probeer daarom verstopping en harde ontlasting te voorkomen. In onze praktijk is Curanol verkrijgbaar. Dit kan in tabletvorm, als zalf of als zetpil de klachten doen verminderen of wegnemen.

Vaak plassen

Tijdens je zwangerschap moet je vaker dan normaal plassen. Naarmate de baarmoeder groeit, komt er meer druk op je blaas. Daardoor heb je sneller het gevoel dat je moet plassen. Als je heel vaak aandrang voelt om te plassen, kan dat door een blaasontsteking komen. Meestal heb je dan ook een branderig gevoel bij het plassen of een zeurend gevoel in je onderbuik. Breng in dat geval een potje urine voor controle naar je huisarts. Als blijkt dat je een blaasontsteking hebt, wordt je urine soms op kweek gezet en krijg je meestal antibiotica.

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding neemt vaak toe tijdens je zwangerschap. Dat is normaal. Neem contact op als je afscheiding een abnormale geur of kleur heeft, of als je ook jeuk, pijn of een branderig gevoel hebt. Het kan dan zijn dat je een infectie hebt. Zo nodig krijg je daarvoor medicijnen.

Bloedverlies in de zwangerschap

Eén op de vijf vrouwen verliest bloed in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld innesteling van de vrucht in je baarmoeder of een wondje op je baarmoedermond. Dit kan vervelend zijn, maar het is niet gevaarlijk voor je zwangerschap. In ongeveer de helft van de gevallen is er sprake van een miskraam. Neem contact op met ons, als je je ongerust maakt. Verlies je bloed na de derde maand (wat veel minder vaak voorkomt) neem dan altijd contact op met één van ons.

‘Harde buiken’

Tijdens je zwangerschap voel je de spieren van je baarmoeder af en toe samentrekken. Dit noemt men ook wel harde buiken. Een harde buik ontstaat vaak bij of na inspanning en verdwijnt weer als je je ontspant. Af en toe een harde buik kan geen kwaad. Als je vaak een harde buik krijgt, kan dat betekenen dat je het rustiger aan moet doen. Ook kan het zijn dat je een blaasontsteking hebt, die je baarmoeder prikkelt. Laat bij twijfel je urine checken bij de huisarts.

Rug- of bekkenpijn

Tijdens je zwangerschap veranderen je gewicht en houding en worden de bekkengewrichten meer beweeglijk. Daardoor kun je soms rugklachten of pijn in je bekken krijgen. Bewegen is goed om je spieren sterk te houden. Een goede houding kan de klachten verminderen. Probeer goed rechtop te staan en te lopen en draag geen hoge hakken. Zorg dat je bij het bukken of tillen door je knieën buigt. Geef je onderrug voldoende steun bij het zitten. Draai als je uit bed komt eerst op je zij, en druk jezelf dan zijwaarts omhoog. Zwemmen wordt geadviseerd om je rug te ontlasten en je spieren te ondersteunen.
Wanneer je teveel hinder ondervindt, neem dan contact met ons op en maak een afspraak met een fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in bekkenklachten in de zwangerschap.
In Oud-Beijerland kun je terecht bij het centrum voor fysiotherapie aan de van Goyenstraat bij Sanne de Jong, telefoonnummer 0186-614031, of kijk op de site: www.fysiotherapie-oudbeijerland.nl

Iets verder van huis, maar zeer kundig en prettig, is in Barendrecht Jacqueline Luchtmeijer, telefoonnumer 06-44020800, of kijk op haar site: www.a-beautiful-balance.nl

Tijdens de zwangerschap en de eerste zes weken na de bevalling bestaat de behandeling uit het herstel van symmetrie in beide SI-gewrichten en stabiliseren, naast het naleven van de gegeven leefregels en adviezen voor het algemeen dagelijks leven, lichte oefentherapie gericht op het verbeteren van het bewegingsgevoel en bewustworden, ontspannen en zonodig versterken van bekkenbodem. Ook versterking van de schuine en dwarse buikspieren, bilspieren en rugspieren, het leren omgaan met de klachten en zonodig het dragen van een bekkenband komen aan de orde.
Vanaf zes weken na de bevalling wordt de oefentherapie geïntensiveerd en meer gericht op het hervatten van dagelijkse bezigheden (ook bijv. houdingen bij het verzorgen van de baby) en sport.

Vasthouden van vocht

Tijdens je zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast. Soms krijg je daardoor dikke voeten en enkels. Bij warmte en weinig beweging kan dit verergeren. Zorg dat je voldoende beweging hebt en leg je benen hoog als je zit of ligt. Je voeteneind van je bed ophogen kan ook helpen. Zorg er verder voor dat je genoeg drinkt, zo’n 2 liter per dag.

Spataderen

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap (last van) spataderen. Zorg dat je regelmatig beweegt en probeer lang staan en lang zitten te voorkomen. Gebruik als je zit of ligt een krukje of een kussen om je benen hoog te leggen. Wisseldouches van de kuiten kunnen de klachten doen afnemen (eindigend met koud water). Ook het dragen van elastische (steun)kousen helpt de klachten van spataderen te verminderen. Naast spataderen in je benen, komen ze ook voor rond je anus (aambeien) of in je schaamstreek.

Spierkrampen

Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van spierkrampen, wat bijzonder pijnlijk kan zijn. Het gaat meestal om kramp in benen en voeten en komt vooral ’s nachts voor. Het kan helpen om een glas warme melk te drinken voor het slapen gaan. Ook kun je oefeningen doen om de bloedsomloop te stimuleren: cirkels draaien met de voeten en zwaaien met de onderbenen. Afwisselend met warm en koud water je benen douchen, eindigend met koud water en daarna met een handdoek je benen warm en droog wrijven stimuleert ook de doorbloeding en kan verlichting geven.

Pigmentvlekken

Tijdens je zwangerschap kunnen door de zon bruine vlekken in je gezicht ontstaan (‘zwangerschapsmasker’). Deze zijn niet schadelijk, maar het duurt lang voordat ze verdwijnen. Bescherm je huid, om dit tegen te gaan, door zonnebrand te gebruiken, in de schaduw te blijven of een hoed te dragen.

Stemmingswisselingen

Tijdens en na je zwangerschap kun je last krijgen van wisselingen in je stemming (prikkelbaar, somber, moeite met concentreren of juist overmatig blij zijn). Het kan gaan om zorgen over de balans tussen zwanger zijn van een kind en bijvoorbeeld je werk of je relatie. En ook de angst voor je bevalling of zorgen om de gezondheid van je ongeboren kind kunnen een belasting voor je vormen. Het is belangrijk dat je je vrij voelt om deze zorgen openlijk te bespreken. Als verloskundige willen we je hierbij graag ondersteunen.